Anmeldelser skrevet av André Nordstrand

Star Wars The Deckbuilding GameDet finnes mange deck builders der ute for to spillere, da spesielt Star Realms, som dette ligner mest på. Star Wars føles likevel meget distinkt og unikt og har mange interessante valg både før og under spillingen.
Star Wars The Clone Wars BrettspillA Pandemic System Board GameEn veldig god variant av Pandemic-systemet. Får trekk for å være litt for enkelt å vinne, og man må justere opp vanskelighetsgraden for å få en ordentlig utfordring.
HEAT Pedal to the Metal BrettspillNorsk utgaveOppfølgeren til Flamme Rogue, som jeg ikke var spesielt stor fan av, men i Heat har de gjort noe helt unikt og flott, og elsker dette spillet.
The Thing The Boardgame BrettspillSpill med skjulte roller er en av mine favoritter - hvis det gjøres bra; Som i Battlestar Galactica. Ulempen med BSG er at det tar lang tid. Og så kommer The Thing: The Boardgame som klarer å levere mye av den samme stemninga, og enda bedre; fanger virkelig essensen av filmen fra 80-tallet. The Thing er et utmerket spill som alltid overrasker med hvor mye variasjon som finnes i denne eska. Jo flere spillere, jo bedre, men fungerer bra også helt ned til 4 spillere. Solo er også en variant som er spennende, men helt annerledes opplevelse.
Alarm BrettspillEt veldig kjekt samarbeidsspill å spille sammen med barna, med regler som oppfordrer til samarbeid, høflighet og litt strategisk tenking, uten at det er avanasert i det hele tatt.
Magitoppen Brettspill - Norsk utgave(Også kjent som Magic Mountain)Veldig kjekt spill for de eldre barnehagebarn og starten av barneskolen. Man må kunne planlegge reisen til klinkekuler for å gjøre det bra, og en god snev flaks, men følelsen av å ha gjort rette eller feil valg er absolutt tilstede. Flott produksjon også.
Lands of Galzyr BrettspillEn veldig hyggelig reise gjennom et fantasifult landskap og minneverdige karakterer. Man kan spille mot eller med hverandre, men det spiller ikke noen rolle, man gjør akkurat de samme tingene, og det er å lese artige historier, ta noen avgjørende valg underveis og se om man klarer utfordringen. Artig terningsystem, greie regler, og lett å hoppe inn og ut av et spill, man trenger ikke være den samme gruppen som spiller.
War of the Ring Warriors of Middle EarthUtvidelse til War of the RingEn fin utvidelse med enda flere valg underveis. Den tilføyer ganske mye kompleksitet uten å egentlig tilføye til totalopplevelsen. Jeg har ofte spilt uten og ikke savnet den i det hele tatt, men liker også at den er med. Hvis du ikke spiller grunnspillet relativt ofte, trenger du ikke denne. Sjekk uansett ut Lords of Middle-Earth utvidelsen, den spiller jeg aldri uten.
War of the Ring Lords of Middle EarthExpansionDenne utvidelsen føler jeg er et "must". Den fikser ingenting, men tilføyer elementer som beriker Midgard med kjente karakterer og hendelser, samt har egenskaper som oppfordrer til Det Frie Folk skal bruke de tre ringene, som vanligvis ikke har vært verd det.
Star Wars Outer Rim Unfinished BusinessUtvidelse til Star Wars Outer RimHovedspillet er kjekt, men hadde et stort problem som ble tydelig allerede andre gangen man spilte det: Det er for få kort i spillet. Unfinished Business fikser dette med å legge til mange flere kort til hver bunke. Endelig føles grunnspillet komplett. Dette burde egentlig vært med fra starten, dessverre. Hvis du skal gå for Outer Rim sørg for å få med deg denne utvidelsen også. Den legger også til et par andre moduler som er kjekke, men det viktigste er kortene.
San Francisco BrettspillDesigneren bak spillet er ikke kjent for god sammenheng mellom mekanikk og tema, men han er kjent for snedige og matematiske løsninger. San Fransico har en snedig mekanisme for å ta ting fra menyen, men valgene man har underveis er som helhet meget tørt. Så tar man grafikken inn, som består av besje og blasse farger, så selve spillet ser virkelig ikke interessant ut.
Minecraft Brettspill - NorskBuilders & BiomesKjenner ikke til Minecraft, men poden gjør selvsagt det, og ble handlet av den årsaken. Jeg ble meget positivt overrasket at det faktisk er et gjennomtenkt og ikke minst underholdende spill, med vanskelige men betydningsfulle valg, og litt flaks. Produksjonen er ikke 100%, men veldig spillbart. Fin anbefaling spesielt om du liker Minecraft. Men trenger ikke kjennskap til lisensen for å ha det moro.
Unfathomable BrettspillFør var det Battlestar Galactica brettspillet som regjerte. Det gjør det fortsatt, men det lages ikke mer. Unfathomable har gjort små endringer og modernisert det og det har blitt gjort en fabelaktig jobb. Dette er en verdig versjon av sin spirituelle forløper, og med nytt tema og kortere spilletid kan det bergta et helt nytt publikum.
MicroMacro Crime City 1 BrettspillNorsk utgaveKjenner du til Hvor er Willy? Du skal lete etter en figur på et stort kart. Dette minner om det, men gjør så mye mer ut av det. Nåtid, fortid og fremtid på over et dusin historier, skjuler seg i dette enormt store kartet. Hver historie er en etterforskningssak, og det er skikkelig tilfredsstillende å finne løsningen, og det hele bare ved å kikke og lete. Det oppleves mye bedre ut enn man skulle trodd. Anbefales.
Dune Imperium BrettspillDune: Imperium er rett og slett en fryd å spille. Ganske enkelt å komme inn i, og kombinerer deck building med worker placement på en meget god måte, og gjør alle valg både vanskelig og interessante. Lost Ruins of Arnak gjør tilsvarende, men jeg har det mer gøy med Dune.
Lost Ruins of Arnak BrettspillMan skulle tro man får ekte Indiana Jones-opplevelse av dette spillet, basert på coveret, men det er ikke tilfellet, dessverre. Mangelen på å svare forventningene, gjør ikke spillet noe dårligere, derimot. Dette er solid spill, med deck building man har veldig god kontroll på, veldig harde valg å ta, og begrenset med tid og muligheter å utføre det man ønsker. Temaet hjelper å huske hva som må til, men det er et strategisk spill i bunn og grunn. I tillegg har spillet en meget god solo-variant som er enkel og utfordrende å spille, med mange vanskelighets-nivåer.
Under Falling Skies BrettspillLei av å ikke spille med venner, eller spille middelmådige solo-varianter av spill du allerede har? Ja eller nei, så er Under Falling Skies et absolutt bra spill for deg som vil ha et utfordrende og morsomt spill alene, som ikke er føles som nok en kabal. Og utrolig mye ekstra innhold, basert på det som var et gratis Print-and-play (fortsatt mulig). Varm anbefaling, spesielt i lockdown-tider.
Gloomhaven Jaws of the Lion BrettspillGloomhaven har vært på #1 på verdens størte brettspill-nettsted siden det kom ut. Men, det er massivt og krever mye å komme inn i. Jaws of the Lion har løst det problemet med midlertidige komponenter, og holder deg og vennene i hånda i de fem første oppdragene, og samtidig føles det som et fullverdig spill hele veien. Meget god anbefaling.
War of the Ring Brettspill2nd editionDette er et episk spill for to spillere. Det står at det er opp til fire, men to er det magiske tallet her. Du bør finne en venn som du kan spille jevnlig med, for det er veldig mye å sette seg inn i. Når reglene sitter, er dette helt fantastisk, med mange spennende utfall, valg og situasjoner som oppstår. Hvis du tror du bare får spilt det en gang i året eller sjeldnere, er kanskje Star Wars Rebellion et bedre valg.
Villagers BrettspillKjekt spill fra norsk designer, med mange spennende valg og timing du må tenke på. Litt flaks er involvert, men akkurat passe mengde. Veldig fint familiespill, men reglene kan være litt tricky å få rett første gangen.
Catan Junior Brettspill NorskÅrets Barnespill - Terningkast 6 VGCatan kan fort bli litt avansert med tanke på strategi, hemmelighetsholding og byttehandel med andre spillere. I Junior-versjonen har de fjernet de to sistnevnte og fokus er kun på å få ressurser og bygge derfra. Catan Junior er et ordentlig flott spill for barn som kan spille sammen med voksne og en pedagogisk fremstilling av ressurser og behov.
Skull Kortspill - Norsk utgaveBløffespill er kjekt, spesielt når det gjøres så enkelt som i Skull. Dette kan riktignok spilles med en helt vanlig kortstokk, men å sitte der med disse flotte og tykke papp-brikkene er langt bedre og skaper en viss stemning. Topp spill med topp underholdning.
LotR Journeys Villains of Eriador ExpJourneys in Middle Earth UtvidelseJeg elsker grunnspillet, og denne pakken er en must-have for meg. Man trenger ikke disse plast-figurene, og ellers kommer det kun et fåtall nye titler som *kanskje* dukker opp i spillet, og et par nye gjenstander man *kan* få hvis man gjør riktig valg på disse kampanjene. Men for en som vil ha alt, er dette et naturlig valg.
Harry Potter Hogwarts Battle Dark ArtsDefense Against the Dark Arts BrettspillHogwarts Battle samarbeidsspillet var kjekt, men med mer enn to spillere, dro tiden ut og spillet ble vanskeligere. Dark Arts har akkurat samme deck-building, men omgjort ting til å være for to spillere mot hverandre. Selv om det ikke er samarbeid, er det et veldig kjekt spill med kjappe turer og interessante valg.
Doppelt So Clever - Twice as CleverEn etterfølger av Ganz Schön Clever, med en god del mer ting å tenke på. Dette er en del mer komplekst, og hvis du skulle begynt et sted, begynn med forgjengeren. Mye mer tilgjengelig og enklere å forklare.
Thats Pretty Clever TerningspillGanz Schön Clever - Norsk utgaveYatzy-killer, rett og slett. Man krysser av etter det terninger gir muligheter for, men får også gjøre noe på andre spilleres tur. Det som er så kult, er når man får til komboer, som gir enda flere komboer og enda flere, og en haug med poeng. Man får en god følelse hver gang det skjer.
Elder Sign Gates of Arkham ExpansionUtvidelse til Elder SignHvis du syns Elder Sign er for lett, er det bare å slenge på Gates of Arkham. Dette øker vanskelighetsgraden betraktelig og legger på et nytt lag med kompleksitet på reglene. Veldig flott med mer innhold, men det løfter spillet fra å være et enkelt spill til litt mer komplisert enn det er verd.
Caverna The Cave Farmers BrettspillDette er Agricola perfeksjonert. Kortene fra sin spirituelle forgjenger er borte og det er mye mer tilgjengelig for de som ikke har spilt det før. Dette er steinbra, og ikke bare fordi det er dverger i fjell.
Abyss BrettspillEnda et godt spill fra Bruno Cathala, men kronen på verket er den fantastiske kunsten på brett og kort. Et solid spill, som nesten når til topp, men mangler det lille ekstra. Har ikke prøvd utvidelsen, kanskje den gjør det store.
Lord of the Rings Journeys BrettspillJourneys in Middle EarthVar skeptisk til dette da jeg har app til både Mansions of Madness, Descent og Imperial Assault. Men Journeys er noe eget, og når man har spilt to oppdrag er man hekter. Kortsystemet er rett og slett fantastisk. Hvis du ikke er keen på kampanjespill, er Mansions of Madness et meget bra alternativ.
Wingspan Brettspill 2nd Edition ENGELSKWingspan er nok et spill hvor man spiller sammen, men likevel alene. Det er minimalt med interaksjon mellom spillerne, så hvis det er det du ønsker, kan du godt finne noe annet. Det som Wingspan gjør bra, er enkelheten i reglene, og hvordan du klarer å bygge opp gode kombinasjonsmuligheter. God grafikk og flotte komponenter gjør det ikke dårligere. Det kan minne en god del om Terraforming Mars, og da vil jeg foretrekke Wingspan.
6 Nimmt Kortspill - Norsk utgaveOgså kjent som 6 tar/tjurskalleEt kjapt og vedig enkelt spill, hvor valgene du tar sjeldent går den veien du planlegger. Det er lite strategi involvert, men det er heller ikke poenget. Her skal du prøve å lese dine motstandere og velge et kort som gjør at du ikke ender opp med å ta straffepoeng. Morsomt fra start til slutt.
Western Legends BrettspillFra et splitter nytt selskap kommer et splitter nytt spill. Jeg fikk kikke på dette et år før det kom ut og det virket veldig spennende. Fallhøyden var større enn vanlig, men spillet innfridde faktisk. Veien til mål er veldig opp til deg, og hvordan det skjer kommer helt an på antall spillere og hva slags type dere er som gruppe. Selv om noen strategier ser ut til å være overlegne, er det ikke en vanskelig sak å sette en stopper for det fra de andre spillerne. Veldig mange valg, enkle regler og kjekk tematikk. Western Legends er et kjempekjekt spill.
Meeple Circus Wild Animal & Aerial ShowUtvidelse til Meeple CircusAlltid kjekt med nye ting til et allerede kjempemoro spill. De nye tingene tilfører ikke mer enn variasjon, men det er vel gjerne akkurat det man vil ha. Hvis du er ute etter en ekstra utfordring, kommer det noen forslag til hvordan du virkelig kan sette presset på topp. Bra utvidelse, men ikke noe mer enn variasjon.
Gloomhaven Insert (fra Folded Space)Denne var ganske vrien å bygge på plass, særlig med tanke på kort-separatorene til monsterkortene, det var noe skikkelig herk. Men når alt var på plass, sitter dette som støpt. Alle komponentene kommer på sin plass, til og med om du har sleevede kort. Veldig fornøyd med denne saken.
7 Wonders Duel Pantheon Expansion NorskSom om ikke grunnspillet var bra nok i seg selv, kommer Pantheon og gjør det enda bedre. Det blir litt mer informasjon å forholde seg til, men man trenger ikke vite om det før situasjonen oppstår, og da er reglene veldig enkle å finne frem i for oppslag. Pantheon introduserer nye muligheter, som lar deg la være å ta et kort fra pyramiden, og hovedsaklig si «pass». Dette er en svært betydelig forandring i flyten, men er også en velkommen mekanikk. Liker du Duel, vil du like Pantheon også, og den anbefales.
Stone Age Brettspill - Norsk utgaveStone Age er en ordentlig klassiker når det gjelder såkalt «worker placement». Terninger kan gjøre ting uforutsigbart, men ellers har man veldig god kontroll på hva man ønsker å gjøre og hvordan man tilpasser strategien ut fra tilgjengelig informasjon og hva motstanderne velger å gjøre. Et flott spill, men tilfeldighetene med terninger kan altså være en faktor for at ikke alle liker spillet.
Dinosaur Island BrettspillHvis du vil ha et spill om å drive en park, type Jurassic Park, har du kommet til rett plass. Fargene kan virke skremmende, men det fungerer mye bedre i praksis enn på bilder og gir spillet en veldig stilig fremtoning på bordet. Du styrer hvordan du vil drive parken, hvilke dinosaurer du ønsker å ale frem, hvordan ting skal gjøres og ja, sikkerhet og de. Mange valg underveis og et tema som fungerer helt ypperlig med mekanismene spillet kommer med. Det er veldig lett å huske reglene på grunn av dette. Topp stemning med Dinosaur Island.
Elder Sign BrettspillElder Sign bruker hovedideen til Yatzy med terninger, men gjør et bra spill ut av det. Du kan manipulere terninger med kort-effekter, og du har alltid flere valg å gjøre, med mye sannsynlighetsberegning. Spillet er enkelt å forklare og gir mye god underholdning, men utvidelsene med tittel "Omens of..." gjør spillet til noe helt spesielt.
Dead of Winter BrettspillA Crossroads GameEndelig et semi-samarbeidsspill som faktisk fungerer. Alle prøver å overleve den brutale vinteren og på utsiden herjer det zombier som ønsker å gofle i seg dere overelevende. Det som gjør spillet kjekt, er at én spiller (kanskje) er en forræder og har helt egne planer. I tillegg har alle spillerne individuelle behov som holdes hemmelig for alle. På den måten kan alle oppføre seg mistenkelig, og det er flere måter å sabotere på. Et meget stilig spill, men får trekk på grunn av litt for lang spilletid for hva det er, til og med for "short game", som er et valg man har.
After the Virus KortspillTross horribelt og grusomt design på grafikken og tilsvarende dårlig regelbok, gjemmer det seg et solid spill i denne esken. Det er utrolig vanskelig å mestre, men det bringer virkelig frem samarbeidsbehovet blant spillerne. Anbefales med tre spillere. Bare vær obs på at reglene kan være utrolig vanskelig å forstå. Det burde trekke ned stjernene, men syns spillet i seg selv fortjener en 4-er.
0-9 BrettspillNorsk utgave av NMBR 9Dette er et utrolig tilgjengelig spill med enkle regler som virkelig treffer godt på de som liker å pusle sammen akkurat som i Tetris. Det fungerer også på yngre barn (7-års alderen) som liker å pusle, selv om de ikke helt skjønner matematikken bak. Det er alltid frustrerende å ikke få tall til å passe som man vil, men alt føles utfordrende og kjekt hver gang. Lett anbefaling som familiekategori.
Captain Sonar Brettspill - EngelskTo ubåter jakter på hverandre, men vet ikke nøyaktige posisjoner til motstanderen. Hver ubåt har et mannskap på opptil fire spillere, med hver sine oppgaver. Sonar på følge med på hva motstanderlaget sier, ingeniør må passe på at ubåten ikke går i stykker, en må passe på at alle våpnene blir klargjort til rett tid og kapteinen må følge med på det hele og navigere båten rett vei. Alt dette skjer i sanntid, altså ingen venting på tur. Spillet er ypperlig designet og åpner for godt samarbeid og mye lur tenking. Dette er best egnet med full besetning på 8 spillere. Noe mindre og det vil ikke få 5 stjerner i min bok lenger, men «bare» 4. Oddetall spillere går ikke så bra, men er mulig.
Specter Ops Broken Covenant BrettspillSpecter Ops Broken Covenant følger opp sin forgjenger med veldig mye av det samme, faktisk. Dette er ingen dum ting, da spillet er et av de bedre spill med skjult bevegelse. Nye agenter og nye jegere med mange stilige egenskaper gjør det forfriskende og nytt. Når det er sagt, om du har det ene spillet, er det svært lite behov for det andre, med mindre du ønsker mer variasjon. Spillene er stort sett identiske, med unntak av nye regler, nytt kart og egenskaper. Kartet kommer med en del feil (i første versjon), men man kan få tilsendt gratis erstatningsklistremerker fra selskapet som har laget spillet.
Rising Sun BrettspillUten tvil et av de bedre spillene fra Eric Lang, skaperen av blant annet Gudfaren og Blood Rage-spillene. Kampsystemet minner om Cry Havoc og fungerer bra, og grafikken er myk og god. Det er ellers et ganske typisk område-kontroll-spill, som ikke er min yndlings-mekanikk, og det er lite som tar fokus bort fra akkurat dette faktum. Likevel, dette er å foretrekke over Blood Rage.
Secret Hitler KortspillNavnet er nok til å tiltrekke oppmerksomhet, men spillet i seg selv er verd oppmerksomheten i seg selv. Jeg har spilt Star Wars-tema av dette spillet og kjernen er like god. Hitler eller ei, er dette et sosialt deduksjonsspill med utrolig mye informasjon å gå etter. En selvfølge med slike spill er å anklage og bli anklaget uten direkte bevis, men med indisier og spekulasjoner. Secret Hitler er et skikkelig bra sosialt spill, dog med et tema som kan virke støtende.
Azul Brettspill (Norsk)Azul er uten tvil godt nok for å få årets spill. Azul er et meget tilgjengelig spill med utrolig flotte komponenter som alle kan forstå hvordan fungerer. Det har kort innføringstid og meget høy gjenspillbarhet, skalerer godt med antall spillere og er ferdig på under en time per spill. Lett anbefaling og solid spill. Det får ikke fem stjerner da jeg syns spillet er litt tamt, men spiller det gjerne.
Twilight Imperium 4th Edition BrettspillFourth EditionJeg har spilt TI:3 én gang med en drøss utvidelsesmoduler og likte det meget godt, med unntak av en utrolig bratt læringskurve, spesielt med tanke på teknologi. I TI:4 har de virkelig forenklet teknologien og gjør det veldig enkelt å komme inn i for nybegynnere. De har tatt det beste fra tidligere utvidelser til TI:3 og slått det sammen til et utrolig godt spill, med oppgradert grafikk og ikke minst plastikkskip. Flere jeg spiller med er ihuga fans av TI:3, men har sluttet å spille det nå som denne er ute, da den rett og slett er mye bedre enn sin forgjenger. En virkelig flott utgave og et knallbra spill.
Ticket To Ride New York BrettspillNorsk utgaveGir dette 5 stjerner fordi det gir meg akkurat det jeg ønsket meg: et Ticket to Ride-spill som kan læres og spilles på tilsammen 15 minutt, og man får akkurat smaken til hovedspillet. Dette er på ingen måte en fullverdig versjon av spilles, men rett og slett en smaksprøve i en mindre eske. Og den leverer fullt på det området.
Clank In Space BrettspillJeg har ikke prøvd den originale Clank!, men hvis den har mye av det samme som «In Space» har, er det mye bra. Clank! In Space er ganske typisk Deck-Builder, men med et stort unntak som gjør hele spillet: press lykken. I tillegg til å ta sjansen hele veien, er det et kart du skal navigere gjennom for å stjele verdisaker, mens du unngår å lage for mye lyd. Veldig kjekt spill med ganske god kontroll og spenning. Mitt nye favoritt-deck-builder for 2018.
Hunt for the Ring BrettspillHunt for the Ring har fort blitt mitt favoritt «skjult bevegelse»-spill. Det tar 90 minutt å spille, og det er mulighet å spille 90 minutt til med neste del av historien hvor reglene endres, og begge delene er spennende og involverende for begge sidene. Jeg syns skaperne av spillet virkelig viser hvor flinke de er til å få temaet til å skinne gjennom. Dette er et meget godt spill, kun forhindret av et noe langt regelhefte.
Mansions of Madness Sanctum of TwilightUtvidelse til Mansions of Madness 2nd EdFortsatt godt innhold til Mansions of Madness. De to nye heltene er gode, spesielt når man alltid gjør ekstra skade ved knyttnevebruk. De nye scenariene er gjennomtenkte og krever at du følger med i svingene. Dette kunne ha vært en DLC i appen. Trekker en stjerne fordi det egentlig ikke er nødvendig med slike fysiske utvidelser. Men om du liker Mansions of Madness, er dette nok en sak man "bare må ha" :)
Labyrinth Brettspill - FamilieklassikerSpillet der du får lov å skyve rundt på brikker og totalt forandre utseendet på brettet og planene til motspillerne. Det er litt flaks med hvilke kort du trekker, men spillet er ypperlig for den litt yngre garde til å lære seg hvordan ting kan påvirke andre, og prøve å tenke seg løsninger før brikkene skyves på. Flott spill som har holdt seg godt, og det er morsomt å skyve rundt på brikkene.
Mysterium Brettspill - Norsk utgaveMysterium er et skikkelig bra spill, hvor alle skal samarbeide mot et felles mål. Én spiller må kommunisere kun ved hjelp av kort med de merkeligste illustrasjoner, og de andre spillerne må tolke kortene og finne ut hva som menes med det. Her kommer mange interne vitser og kunnskap om hverandre godt i bruk, og når det klaffer, føles det meget godt. Når det ikke klaffer er det også gøy, for da har får man "hva i all verden tenkte du her"-øyeblikk etterpå. Knallbra spill.
Codenames Spill NorskAt dette spillet fikk årets spill i 2016 har jeg ingen innvendinger mot. Codenames er et utrolig godt laget partyspill hvor man virkelig får testet ens kreativitet. Anbefales meget sterkt.
Terraforming Mars Brettspill - EngelskJeg elsker tematikk i spill, kanskje litt mer enn selve mekanismen, men det kommer an på spillet. Terraforming Mars er så og si ganske løst på temafronten. Du bygger opp kombinasjoner av kort, og prøver å få flest poeng. Det er svært lite interaksjon annet enn selve brettet, så det er stort sett en kabal dere spiller samtidig. Grafikken og komponentene er langt under bra, med grafikk som rangerer fra tegninger, datagrafikk og naturbilder om hverandre, og kuber av plastikk som skulle tro var et biprodukt av noe annet. Selve spillet er helt ok, men ganske kjedelig over tid. Hvis du elsker Through the Ages, kommer du høyst sannsynlig til å elske dette også.
Gloomhaven BrettspillHvis du er ute etter en episk opplevelse, haugevis på haugevis med solid innhold, meningsfylte valg og godt samarbeid, har du kommet til rett plass. Gloomhaven er så stappfull av brilliante ideer som fungerer meget godt sammen, med så mye innhold at du absolutt får valuta for pengene. Prisen er faktisk latterlig lav, spør du meg, med tanke på hva du får igjen. Dette er et fantasy-spill uten sidestykke. En desidert leder i sjangeren. Men, du bør ha en fast spillegruppe for dette.
One Night Ultimate Werewolf BrettspillDette er det første spillet i en lang rekke med tilsvarende spill fra samme utgiver, og kan gjerne kalles "vanilla". Det tar konseptet fra Werewolf, men korter spillet ned til 5 eller 10 minutt og allerede har man vinnere. Ingen blir sittende utenfor som en "død villager", her sluttes spillet samtidig for alle. Det er et meget kjekt og kjapt deduksjonsspill, men krever gjerne at du bruker en gratis app, da det kan bli veldig mye å holde styr på uten den. Spillet byr på flere gjentakelser og blir sjeldent kjedelig. Hvis du ikke har prøvd noen av variantene ennå, vil jeg anbefale denne, som har det viktigste og ikke for kompliserte roller.
Photosynthesis BrettspillOrdet «fotosyntese» betyr ganske mye for livet på jorden, men kanskje aller mest fra naturfagstimene for noen tusen år siden, da jeg ikke hadde det spor interesse for hva planter gjorde på fritiden sin. Spillet Photosynthesis derimot, er en helt annen historie. Ja, dette er et spill, og med spill kommer regler som bryter mot naturens lover, men det er ikke så viktig, alltid. Spillet er meget abstrakt, men har et tema som gjør at reglene er meget enkle å huske på, og det henger supert godt sammen med hverandre. Det er et godt ekteskap. Veldig mye av det du gjør vil ha negative effekter over dine motspillere. Du vil gjøre handlinger som kanskje gjør andre oppgitt, frustrert eller annet. Vet du hva? Det er helt i orden, for de kommer til å gjøre det samme med deg. Stort sett hva du ønsker å gjøre, vil det ødelegge. Photosynthesis er et slemt spill. Ikke slemt, fordi du ønsker å være slem, men fordi du ikke har så mange andre valg. Brettet er meget trangt og solas regler er strenge. Den favoriserer kun den som er først i køen. Spillet fungerer godt for to, tre og fire spillere, men bare husk å bruke de avanserte reglene for to eller tre spillere.
Mansions of Madness 2nd EditionNoe mystisk er i ferde denne mørke og stormfulle kvelden. Du og noen kolleger drar for å undersøke, men transporten feiler ved ankomst og dere kommer ikke hjem. Et stort herskapshus er eneste ly å få, men ting er ikke som det burde være. Oppførsler er mistenkelige, merkelige lyder kommer fra overalt og så… begynner det. Hvis du har spilt den første utgaven av dette spillet, er andreutgaven noe helt annet. Her skal dere benytte en app som forteller hva som skjer, og kartet er ukjent. Dette er et spennende spill man til og med kan spille alene, bare husk å bruke mer enn én agent, gjerne tre. Dette er et meget godt gjennomført spill som har mer fokus på opplevelse enn spillmekanikk, med en god dose horror. Jeg er ikke spesielt fan av altfor mange monstre i dette spillet, da kampsystemet er litt tungvint, men jeg har spilt dette haugevis av ganger og liker det fortsatt meget godt. I dag er det veldig mange scenarier tilgjengelig, avhengig av hvor mange utvidelser dere har, men hvert scenario tilbyr både gjenspillbarhet og variasjoner.
Eldritch Horror BrettspillEldtrich Horror er en slags eventyrbok, hvor du må gjøre valg underveis, uten å vite utfallet. Terninger bestemmer hvorvidt ting går bra eller ei, og du må bare ta konsekvensene av det valget du gjorde for å komme dit. Selve spillet har en del småregler å huske på, men det er et lettfattelig spill å lære samt å spille. Det er morsomme og spennende ting som skjer og det blir en kjekk opplevelse. Hvis du er tilhenger av å ha kontroll over situasjonen, er nok ikke dette for deg. At spillet støtter opp til åtte spillere er galskap. Spillet er ganske langt bare med fire spillere, og mer enn det er helt tullete og vil vare en helg. Hver spiller skal trekke kort og lese dette og trille terninger og det skjer veldig mye før det blir din tur igjen.
Century Golem Edition BrettspillSplendor er et spill som ofte tas frem for nybegynnere eller for en enkel filler. Century er den nye Splendor for meg, et spill som er enkelt å lære, kjapt å sette opp og lett å spille. I Century bygger du opp ressurser, bytter mot mer verdifulle ressurser, og til slutt tar du poengkort i form av store Golems. Timing er veldig viktig og du må hele tiden holde et øye med hva slags ressurser dine motspillere samler på. Når det ikke er din tur, har du gylden anledning å kikke på kortene dine og planlegge hva du skal gjøre på neste tur, så det trenger ikke være lang ventetid mellom turene, selv om det gjerne skjer. Dette er prikk likt Spice Road edition, med unntak av grafikk og komponenter. Begge spill er like gode, men personlig foretrekker jeg Golem-utgaven.
7 Wonders Duel Brettspill - NorskListen over 2-manns spill er mange og det er mange gode av dem. 7 Wonders: Duel har plassert seg rett til toppen over de beste spillene og om man kjenner forfatternes navn, kommer det ikke som en veldig stor overraskelse. Grafikken er flott og spillets regler er veldig enkle å forstå. Så snart man er i gang, begynner man å skjønne hva som er lurt og hvordan man kan ødelegge for motstanderen samtidig som man gagner av det selv, eller febrilsk prøve å hindre at mostanderen ødelegger for deg. Valgene er vanskelige og det er heldigvis hele tiden mulig å bytte strategi underveis. En øyeblikkelig klassiker.
Star Wars Rebellion Rise of the EmpireUtvidelse til Star Wars RebellionPerfektere til side, er dette en god måte å beskrive det på, når man blir så ivrig. Denne utvidelsen legger til noen nye enheter som tar i bruk nye, grønne terninger. Disse terningene har kun to symboler, men de er begge "direct hit". Det beste med utvidelsen er de nye kampkortene. Hver side har helt nye kampkort tilgjengelig, og alle å velge blant. Ingen mer tilfeldigheter hva som trekkes og når, nå er det hele tiden deterministisk hva du har, men ikke nødvendigvis hva motstanderen spiller. Utvidelsen har en litt stiv pris i forhold til hva du får, men hvis du kommer til å spille Rebellion mer, er dette en no-brainer. Skaff den. Hvis du er på gjerdet, kan jeg også tilføye at begge lag får nye mission-kort å kose seg med, samt nye objecitves for rebels, så det er ikke lenger 100% sikkert hva som befinner seg i den bunken. En god utvidelse til et allerede bra spill.
Sword & Sorcery BrettspillImmortal SoulsNå som Descent: Journeys in the Dark har kommet med app for å gjøre det 100% samarbeid, er kanskje Sword & Sorcery litt sent ute? Neida, i dette spillet finner du helt andre mekanismer for å drive spillet fremover, og ikke minst en meget stilig historie-mekanikk som skjer midt i et kapittel. Alle monstrene er styrt av kort som bestemmer oppførselen deres, og det er veldig mye å ta tak i. Sword & Sorcery tar ganske lang tid å spille per scenario, gjerne opp mot 4 timer per kapittel med 4 spillere, men det er en ordentlig utfordring. Reglene kan være ganske mye å ta over seg, men det er enkelt å lese gjennom regelboka. Å huske reglene, er noe annet. Et topp spill som gir mange timers underholdning.
Harry Potter Hogwarts Battle BrettspillDeck-Building GameSiden Dominion kom ut har det vært utrolig mange spill som benytter seg av samme idé med å bygge kortstokken underveis i spillet. Hogwarts Battle gjør det samme, men har nok forandringer til å gjøre det interessant, i tillegg er temaet veldig godt integrert i spillet. Man kan velge å spille dette som episoder, med film 1 som første episode. Etter hver episode åpner man nye esker som innfører nye kort og regler til spillet. I begynnelsen er det altfor lite, men greit for de som er helt ukjent med deck builders. Spillet er utfordrende og krever godt samarbeid mellom spillerne. Det tar gjerne litt for lang tid med 4 spillere, men godt med 2 og 3.
Takenoko Brettspill (Norsk)Brettspillhobbyen er i vekst, men for at den skal vokse mer trenger vi å interessere nye spillere, uten å overvelde dem med tunge spill. Ticket to Ride er et godt eksempel, hvor vi får interessante valg, kombinert med litt flaks og konkurranse. Takenoko er i samme kategori og minner litt om Ticket to Ride, i det at man har skjulte oppdrag som man prøver å få til. I dette spillet skal du utvide en hage, plante bambuser og få en panda til å spise dem. Samtidig har du gjerne oppdrag om å samle visse typer bambus, ha et spesielt oppsett på brikkene, eller en gitt lengde på bambusplantene. Spillet er veldig søtt å se på og er en fin anbefaling for å introdusere nybegynnere, eller rett og slett for hele familien.
Kingdomino (Norsk) BrettspillKingdomino er ikke overraskende en kombinasjon av ordet Kingdom og Domino, hvor du i dette spillet skal bygge ditt lille kongerike ved hjelp av nettopp dominobrikker. Alle brikkene er todelt, hvor hver del har en type land på seg. Du setter sammen brikkene og prøver å lage et kongerike bestående av store, sammenhengende partier av samme landtype. Noen brikker gir mer poeng enn andre, og her kommer det interessante inn i bildet. Hver brikke er nummerert. Jo lavere tall, jo mindre verdi har brikken. På din tur skal du velge én brikke ut av antall brikker lik spillere. Hvis du velger det minste tallet, får du velge først i neste omgang. Om du velger det store tallet, får du en fin brikke, men får ikke noe valg i neste omgang. Spillet har vakker grafikk og lette regler og er en glatt anbefaling. At spilletiden er godt under 10-15 minutt er heller ikke galt.
Star Wars Rebellion BrettspillDet er ikke et hyperbol, dette er faktisk det beste 2-mannspillet jeg har prøvd om man tar inn spilletid og tematikk som faktorer. En spiller styrer Opprørerne som skal overleve lenge nok til å spre innflytelse gjennom galaksen til de har nok støtte til å slå tilbake mot Imperiet. Imperiet har suverent sterkere krefter og overtar alle verdener de kan. Deres mål er å finne basen til Opprørerne før det er for sent, og ødelegge all motstand. Spillet tar fort 3-4 timer å spille, men gjenfortellingsgleden er stor og dere vil oppleve mange interessante forskjeller fra det som skjedde i filmene. Esken sier at man kan spille tre og fire spillere, men det er ikke spesielt gøy, da oppgavene kun blir fordelt mellom spillerne. For to spillere alene er dette en ekte klassiker.
Scythe BrettspillInkluderer Automata UtvidelsenWow. Bare… wow. Dette spillet har så stor produksjonsverdi at jeg aner ikke hvor jeg skal begynne. Rent visuelt sett er dette 10/10, glatt. Flott grafikk, kjempestilige komponenter og gjennomført utseende over hele ramma. Man går ikke forbi første gang man noen spille dette uten å stoppe for å kikke. Når det er sagt, kommer selve spille uten de ekstra komponentene som virkelig får det til å stå frem som noe stort, men anbefaler sterkt å få tak i dem også, det blir noe helt annet. Kartet er alltid det samme, men spillet blir aldri det samme, med variable fraksjoner, variable egenskaper og variable mål som bestemmer hva som bør skje. Et virkelig bra spill med lite nedetid, samtidig som det er enkelt å lære. Et ordentlig must-have.
Barenpark BrettspillBärenparkI Bärenpark skal du lage den flotteste parken. Hvilken som er flottest, har ingen ting med estetikk å gjøre, men kun poeng. Uansett så kan du skryte av å ha den fineste parken når du taper. Det er i det minste noe. Hver spiller får hvert sitt brett med mange firkanter på seg. Jobben din er å fylle firkantene med attraksjoner. Idet du plasserer ut nye attraksjoner, dekker du over handlinger som kan gi deg nye og større attraksjoner eller større park, alt som hjelper deg på veien. Spillet er elegant og fungerer utmerket for unge mennesker. Voksne trenger ikke spille noe annet, for prestasjons-mål gir spillet den dybde det trenger for å være utfordrende også for dem.